Utility Network Kirli Alan Yönetimi

Kirli alanların neden olması gerektiğini, ne olduğunu, amaçlarını anlamak önemlidir. Utility Network ağlarında detaylar için bağlantı ve ağ öznitelik bilgilerinin yönetilmesinden sorumlu bir ağ topolojisi bulunmaktadır. Ağ topolojisi bu bilgileri önbelleğe alır ve daha sonra izleme analizlerinde ve diyagram oluşturma çalışmalarında kullanır.

Ağ topolojisinde yansıtılmamış bir geometri ya da özniteliksel değişikliklerin gerçekleştiğinin bir göstergesi olarak çalışır. Doğrulama kapsamında herhangi bir hata olmadığı sürece ağ topolojisi doğrulama işlemi yapıldığında kirli alanlar temizlenmektedir. Ağ topolojisi motoru aynı zamanda detayların birbirleri arasındaki bağlantısallığı da korur. Detayların bir utility network ağında ağ kurallarına  ve detay kısıtlamalarına uymasını da sağlar.

Kirli Alanlar Tam Olarak Nedir ?

Kirli alanlar, ağ topolojisine dahil edilen detayların ya da mevcut verilerde yapılan düzenleme işlemlerinin nerede gerçekleştiğini tespit etmek için görsel bir işaret olarak da kullanıldığını düşünebilirsiniz. Utility Network ağında bulunan detaylarda yapılan bağlantısallık ilişkisini etkileyen özniteliksel alanlarda yapılan değişiklikleri ön plana çıkarmak için de kirli alanlar otomatik olarak oluşur.

Kirli alanlar, yalnızca ağ topolojisi etkin olduğu durumda yapılan düzenleme işlemlerinde oluşturulur. Topoloji devre dışı bırakıldığında, service territory alanı detay sınıfının kapsamı için tek bir kirli alan oluşturur ve bu kirli alan, çalışma alanınızı ilk oluşturduğunuzda çizilen servis alanı içerisinde kalan alandır.

Kirli Alan Oluşturan Operasyonlar

Şimdi kirli alanların harita üzerindeki şekillerini yorumlayalım.

  • Utility Network içerisinde bulunan herhangi bir detayın geometrisi konum olarak değiştirildiğinde, tek detay için iki kirli alan oluşur.
  • Yeni bir detay oluşturulduğunda, oluşturulan detayın geometrik konumunu içerisine alacak şekilde bir kirli alanı oluşur.
  • Mevcutta bulunan bir detayın öznitelik alanlarında değişiklik yapıldığında detayın geometrik konumunu içerisine alacak şekilde bir kirli alanı oluşur.
  • Silme işlemlerinde silinen detayın konumunda bir kirli alan oluşur.

Aşağıdaki maddeler üzerinde yapılan değişiklikler kirli alanlar oluşturur
  • Geometri değişikliği
  • Varlık grubu ya da Varlık Türü özniteliklerindeki değişiklikler
  • Ağ öznitelikleri olarak tanımlanan alanlar
  • İlişki yapılandırma çalışmaları
  • Terminal yapılandırma bilgilerinde yapılan değişiklikler

Kirli alanlara, utility network ağının bir alt katmanı olarak erişilebilir ve temel semboloji araçları kullanılarak sembolize edilebilir. Kirli alanların görselleştirilmesi diğer katmanlar gibi açılıp kapatılabilen bir yapıdadır. Örneğin, ağınızda düzenlemeler ya da veri girişi yapıyorsanız ve kirli alanları görsel olarak sizi rahatsız ediyorsa, kirli alan katmanını kapatarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Çalışma sırasında arka planda kirli alanlar oluşmaya devam edecektir. Çalışmanızı bitirdiğinizde bütün kirli alanları tek seferde doğrulama (validate) işlemi yaparak kirli alanlardan kurtulabilirsiniz.

 

 

Kirli alanların nasıl oluşturulduğunu anlamak için status alanı kullanılarak sembolize edilir. Bu semboloji ayarlamalarını aynı diğer katmanlarda olduğu gibi sembol ayarlarını değiştirebilirsiniz. Örneğin hatanın ilişkili olduğu detay sınıfı veya karşılaşılan hata türü gibi harita üzerindeki bilgileri vurgulamak için sorgular yürütmenize olanak tanır. Bir detay için bir veya daha fazla hata olabilir, bunlar tek bir kirli alanla temsil edilir. Hatalar, boş geometrilerin tanımlanmasından bir alt ağdaki geçersiz varlık türlerinin keşfedilmesine kadar çeşitli nedenlerle oluşabilir. Hata durumlarının ve çözümlerinin detaylı listesi için Hata Yönetimi konusuna bakabilirsiniz.

Bağlantıyı destekleyen kurallar, ağ topolojisi doğrulandığında veya etkinleştirildiğinde kontrol edildiği için ağ topolojisi doğrulandıktan veya etkinleştirildikten sonra, detay kısıtlamalarını ya da ağ kurallarını ihlal eden tüm ağ detayları için hatalar görünür.

Kirliyse Güvenme !

Ağ topolojisinin doğrulanması, haritada gördükleriniz ile ağ topolojisinde bulunanlar arasındaki tutarlılığı korur. Analitik işlemler ağ topolojisine dayandığı için çalışma alanınızda kirli alanlar mevcut ise analiz ve diagram oluşturma işlemlerinde beklenmedik sonuçlar verebilir. Örneğin bir izleme analizi sonucu kirli alan olan bir yerden geçerse sonuçların haritada gördüklerinizle tutarlı olacağı garanti edilmez. İzleme sonuçlarının kirli alanlarla kesişen sonuçları içermediğinden emin olmak için “Doğrula” aracını kullanılması oldukça önemlidir. Kirli alanlar, bir izlemeyi engellemeyecek de olsa, kirli bir alan tarafından kapsanan alandaki ağın durumu bilinmediği için sonuçlar güvenilir olmayabilir.

Kirli alan türü, kirli alanlar öznitelik tablosundaki UpdateType alanıyla temsil edilir. Bu alana, kirli alanın nasıl oluşturulduğunu sınıflandırmak için sistem tarafından sağlanan kodlanmış bir değer alanı atanır. Kodlanmış değer etki alanı değerleri arasında Ekle, Güncelle, Sil ve Hata karşılıkları bulunur.

Update Type Dirty Area Type
0 Insert
1 Update
2 Delete
3 Error

Kirli Alanları Doğrula !

Ağ topolojisi utility network ağ Data sekmesinde bulunan Validate komutu kullanılarak veya Validate Network Topology aracı çalıştırılarak doğrulanabilir. Çok fazla detay güncelleme işlemleri ya da dışarıdan topluca alınan detaylar sonrasında, daha uzun sürecek doğrulama işlemleri için Validate Network Topology aracını kullanın.

Çok kullanıcılı bir model ile kullanım sırasında, Utility Network ağ topolojisini doğrulama aracı asenkron işlemlerden yararlanır. Yani bir kullanıcının yapmış olduğu bir doğrulama işlemi, diğer kullanıcıları etkilemez.

 

    Önceki Yazı
    ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 7 FeatureFilter
    Yazıyı görüntüle
    Sonraki Yazı
    ArcGIS Business Analyst Mobil Uygulama ile Erişim Alanları Oluşturma
    Yazıyı görüntüle