ArcGIS Data Store Nedir?
ArcGIS Datastore; ArcGIS Enterprise mimariniz içerisindeki portalinizle birlikte çalışan barındırma sunucunuz için kolaylıkla yapılandırabileceğiniz bir bileşendir.
ArcGIS Enterprise mimarisi içerisindeki bileşenlerin neler olduklarına ve bu mimari içerisindeki görevlerine “ArcGIS Enterprise Mimarisine Genel Bakış” isimli yazımızda kısaca değinmiştik.
İleri seviye bir veritabanı bilginiz olmasa bile, ArcGIS Datastore size pratik bir kurulum ve yapılandırma deneyimi sunarak, CBS sunucunuz için ihtiyacınız olan türdeki veri depolarını oluşturmanıza olanak sağlar. ArcGIS Data Store kurulum işleminin ardından, üç farklı türde veri deposu rolü oluşturabilirsiniz.
- İlişkisel (Relational) veri deposu: Portalınızın bünyesindeki barındırılan detay katmanlarına (hosted feature layer) ait verilerin depolanması amacıyla kulanılmaktadır. Portalınızı kullanan kullanıcıların gerçekleştirmiş oldukları mekânsal analizlerin sonucunda oluşturulan çıktı katmanlarının verileri de ilişkisel ver deposunda barındırılmaktadır.
- Döşeme önbelleği (Tile Cache) veri deposu: Portalınızda barındırılan 3D sahne katmanlarına ait önbellek dosyalarının depolanmasını sağlar. Portalınızda 3D haritalar ile çalışmak istiyorsanız, ArcGIS Data Store’un bu rolünün aktif edilmesi gerekmektedir.
- Spatiotemporal veri deposu: Portalınızla birlikte çalışan bir ArcGIS GeoEvent sunucunuz var ise, gerçek zamanlı gözlem verilerinizin depolanması amacıyla kullanılır. Ek olarak, ArcGIS GeoAnalytics sunucusu tarafından gerçekleştirilen analizlere ait sonuçların depolanması için de gerekli bir roldür.
Bu üç farklı rolden ihtiyacınız olanları aktif etmek veya yapılandırmak için; ArcGIS Data Store ürününün kurulumu esnasında ekrana gelen “Data Store Yapılandırma Sihirbazı” veya “configuredatastore” komut dosyasını kullanabilirsiniz.
ArcGIS Data Store yapılandırmanızı tamamladıktan sonra neler yapabileceğinize bir göz atalım:
- Çok sayıda barındırılan detay katmanı yayınlayabilirsiniz.
İlişkisel bir veritabanını referans alarak yayınlanan barındırılan detay katmanları (hosted feature layers) daha az bellek ihtiyacına gereksinim duyarlar. Bu sayede, daha az donanım kaynağı ile çok daha fazla servis yayınlayabilirsiniz. - Üç boyutlu çalışmalarınız için portalınızda sahne katmanları yayınlayabilirsiniz.
Eğer, portalınızla birlikte çalışan barındırma sunucunuza bağlı olan ArcGIS Datastore bünyesindeki Döşeme Önbelleği (Tile Cache) rolünü aktif ettiyseniz, ArcGIS Pro’yu kullanarak portalınıza barındırılan sahne katmanları (hosted scene layers) yayınlayabilirsiniz. Sahne katmanı yayınlama ile ilgili detaylı bilgi için “Publish hosted scene layers” sayfasındaki açıklamaları inceleyebilirsiniz. - Yüksek hacimli, gerçek zamanlı gözlem verilerinizi depolayabilirsiniz.
Yüksek hacimli gerçek zamanlı gözlem verilerinizle ArcGIS GeoEvent Server’ı kullanıyorsanız, spatiotemporal veri deposu oluşturarak bu yüksek hacimli verilerinizi depolayabilirsiniz. - Otomatik olarak veri depolarınızın yedeklerini alabilirsiniz.
Veri bozulmaları veya donanım hatası gibi durumlarda, daha önceden oluşturmuş olduğunuz bir yedekleme sayesinde, portalınızda bulunan detay (feature) ve sahne (scene) katmanlarınıza ait verileri kurtarmanızı sağlar. Yedekleme dosyalarının nerede depolanacağını ve ne sıklıkla yedekleme yapılacağını ayarlamak isterseniz “Manage data store backups” bağlantısını inceleyebilirsiniz. - Detay katmanı verileriniz ve sahne katmanı önbellekleriniz için ikinci bir veri deposu (failover) tanımlayabilirsiniz.
ArcGIS Data Store; ilişkisel ve döşeme önbelleği veri depolarınız için, birincil (primary) ve yedek (standby) makineler tanımlamanıza olanak sağlar. Bu sayede barındırılan detay katmanlarınıza veya barındırılan sahne katmanlarınıza ait veriler birincil makineden ikincil makineye kopyalanır. Herhangi bir şekilde, birincil makineniz devre dışı kalırsa, mümkün olan en az kesinti süresi ile yedek makine devreye girerek, çalışmalarınızın aksamaması için çalışmaya devam edecektir.
- Sürekli erişilebilir bir spatiotemporal veri deposu yapılandırabilirsiniz.
Yüksek hacimli veriler ile çalışırken, spatiotemporal veri deponuz için, birden çok makineyi kullanarak hem mevcut sistem yükünü makineler arasında dağıtarak dengeleyebilir, hem de makinelerden birinin arızalanması durumunda, veri kaybı yaşamanın önüne geçebilirsiniz. Böyle bir durumda, iş akışınız duraksamadan çalışmaya devam edebilirsiniz.
- Harita Görüntüleyicisi ile analizler gerçekleştirebilirsiniz.
Hiçbir ek yazılım kullanmadan sadece portalınız üzerinden standart analiz araçlarını çalıştırabilmek için; portalınıza bağlı olarak çalışan barındırma sunucunuzun mutlaka bir ilişkisel veri deposuna sahip olması gerekmektedir. Standart analiz araçlarının yanı sıra, GeoAnalytics analiz araçlarını da kullanmak isterseniz, ArcGIS Enterprise mimariniz içerisinde bir adet portal ile federe GeoAnalytics sunucusu ve en az bir adet spatiotemportal veri deposu bulunmalıdır.