ANILARINIZI STORY MAP İLE CANLANDIRIN
Esri Story Maps, metin, fotoğraf, görselleştirme, video ve ses gibi zengin ögeleri haritalar ile bir araya getirerek hikayenizi anlatmak için haritaların ve coğrafyanın gücünü kullanmanızı sağlayan bir web uygulamasıdır. Herhangi bir kurulum gerektirmeden ArcGIS Online aracılığıyla kullanılıp paylaşılabilir olan bu basit ama güçlü uygulamayla, insanları bilgilendirmekle kalmayıp; onlarla etkileşim kurar ve onlara ilham verirsiniz. Hatta yaşamış olduğunuz deneyimlerinizi anlatabilir, anılarınızı canlı tutabilirsiniz.
Bir Ön Araştırma Yaparak Fikir ve İlham Alın
Kendi Story Map’inizi oluşturmadan önce bir ön araştırma yaparak fikir ve ilham alabilirsiniz. Bunun için Esri Story Maps ekibi tarafından oluşturulmuş Story Maps galerisini inceleyebilir, oradaki yaratıcı fikirlere ve iyi örneklere bakabilirsiniz. Bu Story Map havuzu içerisinde kendi konunuza benzer konuları araştırabilmek için filtrelemeler gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle aynı konuyu daha önce ele alan kişilerin nasıl işler ortaya çıkardığını inceleyebilir, fikir edinebilirsiniz.
Kendinize Uygun Bir Story Map Uygulama Şablonu Belirleyin
Story Map uygulamalarına giderek uygulama şablonlarını inceleyip, kendi projenize en uygun şablonu belirleyebilirsiniz. Uygulamaların her biri izleyicilerinize, kişiye özgü bir deneyimi aktarabilme imkânı sunar. Bu şablonlar arasında harita tabanlı turları, ilgi çekici noktaların toplamını, ayrıntılı anlatımları, birden fazla haritayı bir arada sunma özelliği ve daha fazlasını içeren Beta sürümleriyle birlikte 11 adet hazır şablon bulunmaktadır. Bu hazır uygulama şablonları, kullanıcının sonuç üründen beklentilerine uygun olarak farklılık göstermektedir.
Seçtiğiniz Uygulamanın Talimatlarını Uygulayın
Konunuza ve isteklerinize uygun bir şablon seçmelisiniz. Her uygulamanın Story Map’inizi oluştururken size rehberlik edecek bir alıştırma sayfası bulunmaktadır. Örnek olarak “Harita Turu Derleyici” şablonunda bir story map’in nasıl oluşturulduğunu anlatan “Esri Story Map nasıl oluşturulur?” blog yazımıza bakabilirsiniz. Bunun gibi diğer şablonların nasıl uygulandığını görebilmek için başlangıçtaki yardımları, rehberleri kullanabilirsiniz. Story Maps Esri’nin bulut tabanlı haritalama ve CBS platformu olan ArcGIS Online platformunun bir parçasıdır. Yani Story Map’inizi oluştururken ArcGIS Online hesabınızı kullanmanız gerekmektedir. Story Maps ArcGIS Online içerisinde yer alması kendi hikayenizi oluştururken size kolaylık sağlayacak interaktif geliştiricilere sahip olduğu anlamına gelmektedir. Story Maps, bir kurumun kendi bulut tabanlı haritalama ve CBS altyapısını kurmasını sağlayan Esri’ye ait ArcGIS Enterprise ürünün içerisinde de yer almaktadır.
Öncelikle ArcGIS Online içerisinde web haritalarınızı oluşturabilirsiniz. Daha sonra hikayenizi oluştururken bu haritalara referans verebilirsiniz. Bazı uygulamalar, haritalarınızı etkileşimli oluşturuculardan oluşturmanıza ve düzenlemenize izin verir, bu sayede hikaye oluşturma sürecinizin bir parçası olarak haritalama yapmış olursunuz. Verilerinizi pek çok farklı formattan ArcGIS Online web haritalarına ekleyebilir, Esri ve diğer birçok önde gelen kuruluş tarafından yayınlanan güvenilir verilerle birleştirebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak, herhangi bir uygulamada kullanmak üzere kaynak kodunu indirebilir ve kendi web sunucunuzda yapılandırabilirsiniz.
Oluşturduğunuz Story Map’i Yayınlayın ve Tanıtımını Yapın
Story Map’inizi artık bitirdiniz ve kolaylıkla izleyicilerinizle paylaşabilirsiniz. Story Map’inizi herkese açık veya yalnızca kuruluşunuzdaki insanların ulaşabileceği şekilde kısıtlayarak paylaşabilirsiniz. Oluşturduğunuz Story Map’inizi tanıtabilir, onunla ilgili bir blog yazısı yazabilir, sosyal medya üzerinden paylaşabilir veya daha fazlasını yapabilirsiniz.
Story Map ile ODTÜ Kentsel Tasarım Stüdyosu Ukrayna Teknik Gezisi Anlatımı Örneği
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım Stüdyosu öğrencileri Stüdyoda yoğun bir tasarım araştırması döneminden sonra 4-13 Temmuz 2017 tarihleri arasında Ukrayna’da Kiev ve Lviv kentlerinde gerçekleştirmiş oldukları teknik gezilerini Story Map ile anlattılar. (Buradan erişebilirsiniz.)
Düzenlenen bu saha gezisinde yaşadıkları bu çok özel deneyimi, günbegün izledikleri gezi rotalarını; haritalar, fotoğraflar ve videolar ile birleştirerek izleyicilere sundular. Hızlı bir mekânsal dönüşüm içerisinde olan Ukrayna’nın kentsel durumunu, Sovyet şehirciliğinin mirasına ek olarak, geleneksel Ukrayna mimarisinin aksine yeni çağın ortaya koyduğu kent formlarını bu fotoğraflar, videolar ve haritalar üzerinden Story Map ile sunumunu gerçekleştirdikleri söyleşide tartıştılar. Böylece hem bu kentleri ziyaret edecek insanlara, kentlerin durumu hakkında bilgi vererek, gezi rotaları için ilham olurken hem de anılarını canlı tuttular.
Faydalı Linkler:
Story Map Örneklerini görmek için;
https://storymaps.arcgis.com/en/gallery/#s=30
Story Map uygulama şablonlarını görmek için;
https://storymaps.arcgis.com/en/app-list/
Harita Turu Derleyici” şablonunda bir Story Map’in nasıl oluşturulduğunu anlatan “Esri Story Map nasıl oluşturulur?” blog yazısını incelemek için;
http://blog.esri.com.tr/2018/04/03/esri-story-map-nasil-olusturulur/
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım Stüdyosu öğrencilerinin Ukrayna’da gerçekleştirmiş oldukları teknik gezinin anlatıldığı Story Map’i incelemek için;