ArcGIS CityEngine 2020.0

CityEngine 2020.0 Yenilikleri

CityEngine 2020.0 ile gelen en önemli değişiklik isim değişikliği oldu, CityEngine’in tam adı Esri CityEngine’den ArcGIS CityEngine’e çevrildi. Bununla birlikte CityEngine 2020.0 sürümü ile önemli güncellemeler geldi. Bu yazımızda bu yenilikleri inceleyeceğiz.

Tasarım Araçları

Push – Pull:

Bu araç vasıtasıyla iki boyutlu geometrilere kalınlık/yükseklik vermek ve yüzeyler üzerinde tanımlı kapalı biçimleri şekillerden çıkartmak gibi işlemleri yapabilmemizi sağlar.

CityEngine manuel modelleme süreçleri basit içerikleri oluştururken bizlere kolaylıklar sağlamaktaydı, bu sürüm ile tasarım sekmesine eklenen “push” “pull” araçları manuel modelleme kısmında bizlere daha fazla kolaylık sağlayacaktır. Artık “P” kısayolu ile manuel çizim süreçlerimizde, bu araç setini kullanabileceğiz.

Snapping : 

Manuel modelleme süreçlerinde çizimleri oluşturuken artık snapping aracını kullanarak ölçülü çizimler yapabileceğiz.Statik modellere dahi kullanılabilen bu araç yatay ve dikey eksenlerde oluşturulabilmektedir.

Push-Pull ve yeni Snap araçları ile manuel modelleme süreçleri daha akıcı bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

Gelişmiş Renderlar Oluşturma  (Fizik Tabanlı Işıklandırma)

CityEngine yazılımı PBR teknolojisinde kullanılan dokuları desteklemektedir, örneğin yüksek bir kalite de içerik üretmek istediğimizde PBR materyallerini modelleme süreçlerimizde kullanabilmekteydik. Bir kural oluşturduğumuzda kuralın içerisinde normalmap roughnesmap gibi doku türlerini kullanabilmekteydik (buraya tıklayarak örnek PBR kuralını görüntüleyebilirsiniz.) CityEngine 2020.0 ile artık sahnelerimizi görüntülerken viewport sekmesinde fizik tabanlı aydınlatma seçeneğini kullanabileceğiz. Bu sayede sahnemizde kullandığımız emissive, roughness, occlusion, ve metallic PBR elemanlarını da sorunsuz bir şekilde görüntüleyebileceğiz. Bu yenilik ile yüksek kalite de içerik oluşturmamızda bizlere çok değerli çözümler sağlayacak.

CityEngine 2020.0 ile PBR materyallerinin görünümünü CityEngine sahnesi üzerinde görüntüleyebilmekteyiz.

CSV Okuyucusu

CityEngine ile oluşturduğumuz kurallarda bir coğrafi veri tabanı içerisinde bulunan öznitelik bilgilerine bu kuralları bağlayabilmekteydik, CityEngine 2020.0 ile artık CSV verilerinden bu bilgileri basit CGA kurallarında kullanabileceğiz.

Basit kurallarda kullanılmak üzere .csv dosyalarını modelleme süreçlerinde kullanabilmekteyiz

İçeri ve Dışarı Atarım

Mobil Scene Layer Package (MSPK) , ArcGIS Platformunda paylaşılabilen özel, web için optimize edilmiş dosyalardır.  Bu sahne katmanı paketi, ArcGIS Online’a yüklenebilir ve ArcGIS Pro ve ArcGIS Earth ile görüntülenebilmektedir.” Mobil Scene Layer Package ile sahnemizde bulunan 3B binaları ve yolları, yükselti verisi birlikte dışa aktarmamıza olanak tanıyor.

USD desteği (Universal Scene Description)

Universal Scene Description (USD) dışa aktarım seçeneği ile CityEngine ile oluşturulan büyük şehir modelleri, görsel efekt yazılımlarına yaygın bir format olan USD dışa aktarım seçeneği ile aktarılabilecek. Görsel efekt yazılımlarında çok yaygın olarak kullanılan bu format artık CityEngine’in 2020.0 dışa aktarım seçeneklerine de eklenmiştir.

CityEngine sahnesinde kullanılan PBR materyalleri USD fUSDPreviewSurface olarak dışa aktarılır, bu sayede sahnedeki geometrilere ek olarak o modellerde kullandığımız PBR materyalleride dışarı aktarılabilecek. USD, SideFX Houdini ve Solaris bileşeni, Katana, Pixar Renderman ve diğer uyumlu görsel efekt yazılımları için önemli bir çıktı seçeneğidir.

USD dışa aktarım seçeneği

Daha fazla haber ve detayı 2020.0 sürüm notlarında bulabilirsiniz .

Önceki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 4 Öznitelik Sorguları
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro ile Coğrafi Veri Tabanı Replikanızı Oluşturun
Yazıyı görüntüle