ArcGIS StoryMaps Yenilikleri (Kasım 2022)

ArcGIS StoryMaps, coğrafi çalışmalarınızı başkalarını bilgilendirmek için etkileşimli içeriğe dönüştürmenizi sağlayan profesyonel bir hikaye anlatımı aracıdır. Bilgi ve deneyiminizle ilgili karmaşık konuları açıklamayı kolaylaştırır. ArcGIS StoryMaps, yeni özellikler ve yeteneklerle düzenli olarak güncellenmektedir ve işte son zamanlarda eklenenler:

  • Undo/Redo
  • Image editor (Görüntü düzenleyici)
  • Map tour (Harita turu) ilerleme çizgileri
  • Web haritasını altlık harita olarak kullanma
  • Ölçek çubuğu
  • Ve daha fazlası…

Undo/Redo

Bu doğru, undo ve redo geldi! Artık hikaye oluşturucuda yaptığınız değişiklikleri geri alabilir ve yineleyebilirsiniz.

Geri alma yeteneğine sahip olmak, ArcGIS StoryMaps Ideas panosunda en çok oy alan fikirlerden biriydi, bu yüzden birçoğunuzun bu özelliği ve getirdiği özgürlüğü, esnekliği ve gönül rahatlığını dört gözle beklediğinizi biliyoruz. Şimdi, yanlışlıkla bir şeyi silerseniz veya hikayenizi farklı bir yöne götürmek için son değişiklikleri geri almak istiyorsanız, ekranın üst kısmındaki Undo (Geri Al) düğmesini kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, fikrinizi bir kez daha değiştirirseniz, az önce geri aldığınız şeyi geri almak için Redo (Yinele) kullanabilirsiniz.

Undo ve Redo beta sürümündedir. Beklenmedik bir davranışla karşılaşırsanız, lütfen Esri Community veya Esri Support üzerinden bizimle iletişime geçiniz.

Image Editor (Görüntü Düzenleyici)

Görüntüler her hikayenin kritik bir parçasıdır. ArcGIS StoryMaps Gallery içindeki hikayeleri incelerseniz; muhteşem konumların fotoğraflarını, insanların portreleri, grafikleri, çizelgeleri ve infografiklerde iletilen verileri veya daha fazlasını görebilirsiniz. Bir hikayedeki görüntüler, bir hikayeye ruh hali, bağlam, perspektif, bilgi, konum ve diğer birçok özelliği ekler. Bir hikayeyi benzersiz ve özel hale getirebilirler.

Genellikle sahip olduğunuz bir görüntü bir hikayeye dahil edilmek için zaten mükemmeldir, ancak bazen bazı değişiklikler yapmanız gerekir ve bu nedenle geliştirme ekibimiz, ArcGIS StoryMaps’e görüntü düzenleme yetenekleri eklemek için çalıştı.

Hikaye oluşturucuya bir görüntü yükledikten sonra, artık görüntüyü değiştirmek için görüntü düzenleyicinin yeni kırpma ve işaretleme araçlarını kullanabilirsiniz. Kırpma yaparken, standart en boy oranı veya dikdörtgen boyut arasından seçim yapabilir, kendi özel boyutunuzu ayarlayabilir ve hatta görüntüye yuvarlatılmış köşeler veya oval bir şekil verebilirsiniz. Aşağıdaki videoda, bu yeni kırpma özelliklerinin nasıl kullanılacağı gösterilmektedir.

 

Markup (İşaretle) sekmesinde, belirli parçaları çağırmak üzere görüntünüze açıklama eklemek için kullanılabilecek çizim araçlarını bulacaksınız. Aşağıdaki videoyu izleyerek işaretleme araçlarının nasıl kullanılabileceği hakkında bir fikir edinebilirsiniz.

 

Görüntü düzenleyici şu anda beta sürümündedir.  Bu, kullanıma hazır olarak kabul edildiği anlamına gelir, ancak küçük sorunlarla veya sınırlamalarla karşılaşabilirsiniz. Gelecek olan görüntü editörü için planlanan birkaç yeteneğimiz daha var. Bunlar, bir görüntüyü çevirme veya döndürme, metin biçimlendirme ekleme ve markup (işaretleme) sembollerine bazı görsel güncelleştirmeler içerir. Gelecekte Esri Community’de görmek isteyeceğiniz başka hangi özellikleri görmek istediğinizi bize bildiriniz.

Map tour (Harita turu) ilerleme çizgileri

Harita turu seçeneklerinde artık rehberli harita turu konumlarınızı birbirine bağlayan ilerleme çizgilerini etkinleştirme özelliğini de içermektedir. Bu, okuyucuların harita turunuz boyunca yolculuklarını görselleştirmeleri için yeni bir yol sağlar. Okuyucular bir turda gezinirken, noktaların stilleri ve bağlantı çizgileri, hangi yerlerin ziyaret edildiğini ve hangilerinin ziyaret edilmediğini gösterecek şekilde güncellenir. İlerleme çizgileri 2D veya 3D modunda rehberli turlar için kullanılabilir.

İlerleme çizgilerinin rehberli bir tur okuma deneyimini nasıl geliştirebileceğini görmek için bu hikayeye göz atınız. Kendi turlarınız için ilerleme çizgilerini nasıl etkinleştireceğinizi görmek için aşağıdaki videoya göz atınız.

 

Web haritasını altlık haritası olarak kullanma

Son zamanlarda, ArcGIS StoryMaps tema oluşturucu, standart altlık haritalar galerisinden bir altlık harita ayarlama yeteneği ekledi. Bu, temanızı kullanan yazarlar için belirli bir varsayılan altlık harita seçeneği sağlamak istiyorsanız kullanışlıdır. Şimdi, tema oluşturucudaki altlık harita seçicide, içeriğinizden, kuruluşunuzun içeriğinden veya Living Atlas’tan bir web haritası seçmenize izin veren bir Browse (Göz At) düğmesi olduğunu fark edeceksiniz.

Bu özelliği çalışırken görmek için aşağıdaki videoya göz atın. Bir web haritasının, altlık haritası olarak ayarlanabilmesi için Web Mercator projeksiyonunu kullanması gerektiğini lütfen unutmayınız.

 

Ölçek çubuğu

Yazarlar ve okuyucular artık hikayelerdeki her web haritasında küçük ölçekli bir çubuk görünmektedir. Ölçek çubuğu, okuyucunun tarayıcı yerel ayarlarına göre uygun birimleri gösterir ve ölçek çubuğuna tıklandığında emperyal ve metrik birimler arasında geçiş yapılabilmektedir.

Ve daha fazlası…

Her zamanki gibi, ekibimiz performansı ve istikrarı artırmak için zaman harcadı. Ayrıca belgelerimize çeşitli güncellemeler ve eklemeler yaptık. Değişikliklerin ve düzeltmelerin tam listesi için Sürüm notlarına bakınız.

ArcGIS Online da bu ay güncellendi ve birçok yeni yetenek kazandı.  Tüm yeni haritalama özelliklerini okumak için blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Genel olarak, harita görüntüleyicide kullanabileceğiniz tüm yeni işleyiciler ve özellikler ArcGIS StoryMaps’te kullanılabilir. ArcGIS Online’daki yeni özellikler hakkında daha fazla bilgi için şu makalelere bakınız:

Önceki Yazı
ArcGIS Teknolojisi ile Varlık Yönetimi
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Field Maps ile Çevrim Dışı Çalışın
Yazıyı görüntüle