ArcGIS Ürünleri ile COVID-19 Sürecinde Gıda Dağıtım Çözümleri

Etkin bir şekilde yönetilen gıda dağıtımı, mal ve hizmetlerin güvenli bir şekilde ve zamanında teslim edilmesini sağlar. Özellikle COVID-19 süreci gibi risk faktörlerinin yoğun olduğu dönemlerde gıda dağıtımının önemi artmaktadır. Günümüzde COVID-19 sürecinde sokağa çıkma yasağı olan günler veya sokağa çıkma yasağı bulunan yaş grupları için gıda dağıtımı zorunluluk haline gelmiştir.

Bir gıda dağıtım sürecinin başarılı olabilmesi için konum bilinci, gerçek zamanlı izleme ve iletişimin bir entegrasyonu olmalıdır. Konum bilinci, durumsal farkındalık sağlayarak hızlı yanıt vermeye hazır olmanızı sağlar. Esri çözümleri ile gıda dağıtım süreçlerini interaktif bir şekilde yönetmek için ihtiyacınız olan tüm bilgileri edinebilirsiniz.

Gıda dağıtım sürecinin ilk adımı vatandaştan gelen taleplerin toplanmasıdır. İnsanlar bu süreçte telefonla veya internet üzerinden gıda talebinde bulunabilirler. Gıda taleplerinin kolay ve hızlı bir şekilde konum bazlı olarak alınabilmesi için bir web uygulaması çözümü kullanılabilir. Gıda taleplerini bir web uygulamasında Twitter üzerinden konum bilgisi paylaşılmış olan tweetler kullanılarak alabilirsiniz ve hızlıca talepler nerelerden geliyor ve nerelerde yoğunlaşıyor görebilirsiniz.

ArcGIS Configurable Apps ile hiçbir kod bilgisi gerekmeden ihtiyaca göre hazır şablonlar üzerinden kendi interaktif web uygulamanızı tasarlayabilir ve istediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz. ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise’da “İçerik” sekmesinden “Oluştur” butonuna tıklayarak Yapılandırılabilir Uygulamalar’ı seçebilir ve ihtiyacınıza göre şablonlar arasından seçim yapabilirsiniz.

Gıda taleplerinin toplanabilmesi için Yapılandırılabilr Uygulamalardaki şablonlar arasından “Halka Açık Bilgiler” şablonu kullanılmıştır.

Hazırlanan bu çözüm ile bir web uygulaması oluşturularak Twitter üzerinden sosyal medya akışının anlık olarak görüntülenebilmesi sağlanmıştır. Yapılandırma aşamasında belirlenen sosyal medya etiketi ile atılan konum bazlı tweetler harita üzerinde görüntülenebilir ve üzerine tıklandığında taleplere ulaşılabilir. Örneğin, #corona etiketi ile konum bilgisi paylaşılmış olarak atılan herhangi bir tweet haritada eş zamanlı olarak konumlanacaktır. Böylece belirlenen etiket ile vatandaşlardan hızlı bir şekilde gıda talepleri alınabilir ve Twitter üzerinden büyük bir kitleye ulaşılabilir.

Gıda dağıtımı iş akışlarından bir diğer çözüm ise toplanan gıda taleplerinin ve depo stok bilgilerinin tek bir yönetici ekranından anlık olarak takip edilmesidir. Ofis tarafında operasyon yöneticisi, bu talepleri anlık olarak görüntüleyebilir ve talep detaylarına ulaşabilir. Böylece dağıtım ekiplerini hızlı bir şekilde yönlendirebilir. Ayrıca yine bu yönetici ekranı üzerinden depolar, üreticiler ve stok miktarları ile ilgili verilerle grafikler oluşturulabilir ve tek bir ekrandan tüm gıda dağıtım süreçlerindeki bilgilere erişilebilir.

Gıda dağıtım sürecinde bir diğer adım talepler doğrultusunda vatandaşa dağıtımın gerçekleştirilmesidir. Gıda dağıtımının, ofis tarafında yönetiminin sağlanması ve saha tarafında dağıtım işlemlerinin gerçekleştirilmesi olmak üzere iki kolu vardır. Dağıtım sürecinde ofis ve diğer ekip üyeleriyle anlık olarak birebir iletişimin sağlanması bu süreci hızlandıracaktır. ArcGIS Mission ile tüm bu gereksinimleri tek bir platformdan gerçekleştirebilirsiniz. ArcGIS Mission 3 bileşenden oluşan bir platformdur.

  • ArcGIS Mission Server ile kendi sunucunuzda çalışabilirsiniz.
  • ArcGIS Mission Manager ile ofis tarafında sahadaki personel ile iletişime geçebilir ve takibini sağlayabilirsiniz.
  • ArcGIS Mission Responder uygulamasına sahada tablet veya telefonunuzdan erişebilir ve diğer takım arkadaşlarınız veya ofis yöneticiniz ile hızlı bir şekilde iletişime geçebilirsiniz.

Gıda dağıtımı için ArcGIS Mission Manager ile öncelikle bir görev oluşturulmuştur ve bu görev için harita tanımlanarak, dağıtım ekipleri ve ekipler için üyeler belirlenmiştir. Ayrıca ekipler için sorumlu oldukları çalışma alanları sınırlar ile belirlenmiştir. Harita üzerinde alınan gıda talepleri ve çalışma alan sınırları konumlandırılmıştır. Oluşturulan görev açıldığında karşınıza bir yönetici ekranı açılmaktadır. Bu ekranda ekipleri ve üyeleri görebilirsiniz. Ayrıca üyelerin bağlantı durumları hakkında bilgi alabilirsiniz. Tüm iletişim bildirimleri tek bir ekrandan takip edilebilmektedir. Harita üzerinden sahadaki personelin konumlarını ve izlerini takip edebilirsiniz.

Saha tarafında dağıtım ekipleri açılan göreve mobil olarak erişerek görev haritasını, mesajları, görevle ilgili materyalleri diğer takım arkadaşlarının konumlarını görüntüleyebilir ve anlık olarak mesajlar gönderebilir. Örneğin, ofis tarafında oluşturulan “Unlu Mamüller Dağıtım Ekibi” seçilerek bir mesaj gönderildiğinde anlık olarak mobil ekranda mesaj görülür ve birebir iletişim sağlanabilir. Ayrıca GeoMessage özelliği ile nokta, çizgi veya çokgen çizimler yapılarak mesajlar gönderilebilir ve böylece konum bazlı iletişim sağlanmış olur. Örneğin bir alan çizilip bu alanda dağıtım tamamlanmıştır şeklinde mesaj gönderildiğinde sahadaki personel bu alanı ve mesajı görecek ve orada vakit harcamayıp zamandan tasarruf etmiş olacaktır. Ayrıca dağıtım ekiplerinin stoklarının bitmesi durumunda anlık olarak ofis tarafına mesaj göndererek bilgilendirme sağlanabilir ve destek isteği hızlı bir şekilde iletilebilir.

Gıda dağıtım sürecindeki bir diğer aşama ise dağıtım ekiplerinin süreç işlerken hızlı bir şekilde sahadan verileri ofise iletebilmesidir. ArcGIS QuickCapture uygulaması ile dağıtım ekipleri dağıtılan ürünleri ve miktarlarını konum bazlı olarak ofise hızlı bir şekilde ileteceklerdir. Ayrıca bu çözüm ile hangi araç, nereye, ne kadar ürün dağıtmış görülebilir ve gerektiği durumlarda anlık olarak stok desteği sağlanabilir.

ArcGIS QuickCapture kullanım kolaylığı sağlayarak büyük butonlarla ve araç içinde hareket halindeyken dahi konum doğruluğunu yakalayarak verileri ofis ortamına iletir.

Dağıtım ekibi, mobil ortamdan uygulamaya erişerek oluşturulan projeye giriş yapabilir. Proje açıldığında eğer yapılandırma gerçekleştirilmiş ise bir kullanıcı girdisi ile giriş yapması gerekir. Hazırlanan çözümde kullanıcı girdisi olarak araç plakası belirlenmiştir. Proje oluştururken araç plakası gibi kullanıcı girdilerini kolaylıkla oluşturabilir ve girdi maskesi yapılandırabilirsiniz. Örneğin, telefon numarası veya kimlik numarası gibi kullanıcı girdileri için şablonlar belirlenebilir. Böylece yanlış girişler önlenebilir.

Giriş yapıldıktan sonra ürünlerin bulunduğu büyük butonlar açılır. Butonların büyüklükleri, renkleri veya grupları yapılandırılabilir. Ayrıca butonlara görseller eklenerek hızlı veri girişi için kolaylık sağlanabilir.

Veri girişi yapıldıkça tıklama sayısına göre ürün miktarları, ürünlerin ismi ile birlikte veri girişinin yapıldığı konuma tanımlanır ve haritadan konum seçildiğinde girilen ürünlerin isim ve miktarları görüntülenebilir. Hatalı bir veri girişi olduysa buradan hızlı bir şekilde silme işlemi de gerçekleştirilebilir.

Gıda dağıtımı için hazırlanan tüm çözümler birbiri ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Kullanıcılar faklı konumlardan ve farklı platformlardan eş zamanlı olarak bilgilere erişebilir. Böylece durumsal farkındalık ve karar desteği sağlanmış olur.

 

ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

 Esri Türkiye 2020

Önceki Yazı
Afet Müdahale Programı (DRP) VE Koronavirüs Çözümü
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro Business Analyst Bileşeni ile Şubeler Arası Rekabet Analizi
Yazıyı görüntüle