Geodatabase Versiyonlamaya Giriş
Geleneksel versiyonlama ArcGIS Desktop tarafında kullanılmaya başlanan, ArcGIS Pro üzerinde de desteklenmeye devam eden aslında kullanıcıların aşina oldukları veri tabanı yönetim yeteneğidir. ArcGIS Pro ile birlikte bu versiyonlamaya “Branch Versioning” eklenmiştir. Bu blog yazısı ile önemli ola bilecek soruların cevaplarına ve dikkat edilmesi gereken noktalara değinilecektir.
Veritabanı Versiyonlaması Nedir?
Geleneksel versiyonlama (ArcGIS Desktop), kurumsal yapısı içinde aynı veritabanı üzerinde çalışma grupları ile yapılan düzenleme (Editing) işlemlerinde veri çoklanmasını ve veri çakışmalarını önler.
Tüm düzenleme işlemleri fark (diğer bir deyişle Delta tabloları) tablolarında tutulur.
Geodatabase içindeki tüm versiyonların üstü olan (Parent) versiyon DEFAULT ‘tur. Oluşturulan her versiyon için üst/alt ilişkisi (Parent/Child) bulunmaktadır.
Kaç Adet Versiyon Oluşturabilirim?
Üst/alt olarak düşünüldüğünde herhangi bir sınır bulunmamaktadır fakat veritabanı üzerinde yapılan her ayarın, performansa etki edebileceğini unutmayın.
Topoloji, Ağ Veri seti veya Geometric Network, Parcel Fabric düzenlemeleri yapabilmek için verinin “registered as versioned” olması gerekmektedir. Veriler “Registered” olduğunda “Insert”, “Update” ve ”Delete” işlemelerini takip etmek için veritabanında iki adet delta tablosu oluşturulur ve “Base Table” yani orijinal tablo yerinde kalır.
Verilerin “Register” olup olmamasına karar vermek için tablo ve diyagramlar incelenmelidir.
“Register the selected objects with the option to move edits to base” seçeneği nedir?
Yapılan düzenleme işlemlerinin doğrudan “Base Table” yani ana tabloya yazılması isteniyorsa “Register the selected objects with the option to move edits to base” seçeneği “registered as versioned” işlemi esnasında işaretlenmelidir. “Save Edit” işlemi yapılana kadar tüm değişiklikler Delta yani fark tablolarında tutulur, “Save Edit” ile birlikte tüm düzenleme işlemleri (Insert, Update, Delete) “Base Table” a taşınır.
“Register the selected objects with the option to move edits to base”seçeneğinin kısıtlaması var mıdır?
Evet, sadece basit veriler (Nokta, Çizgi, Poligon, Ek açıklamalar ve İlişkiler) düzenlenebilir. Kompleks olarak tabir edilen Topoloji, Ağ Veri Seti veya Utility Network verileri düzenlenemez.
3. parti uygulamaların veritabanına ulaşabilmesi için veritabanının “Registered as Versioned” ve “Register the selected objects with the option to move edits to base” seçeneği işaretlenmemiş olmalıdır.
Replica yapılacak ise “Register the selected objects with the option to move edits to base” seçeneği işaretlenmemiş olmalıdır.
Verilerim register durumda, yeni feature class ekledim/oluşturdum ne olacak?
“Registered” durumdaki bir veri setine yeni bir “Feature Class” eklediğinizde yeni “Feature Class”, “Registered as Versioned” olmaz. Bu, veri yükleme performasını arttırır. Veri setinin tekrar “Registered as Versioned” yapılması gerekmektedir.
Versiyon izinleri nelerdir? Verilere herkesin erişmesini istemiyorum.
Aşağıda belirtilen yetkilendirme düzeylerine göre şu şekilde bir versiyon ağacı oluşturabilirsiniz;
Private – İlgili versiyondaki görüntüleme veya düzenleme işlemini sadece versiyon sahibi veya geodatabase yetkilisi yapabilir.
Protected – Herhangi bir kullanıcı versiyondaki veriyi görüntüleyebilir fakat sadece versiyon sahibi veya geodatabase yetkilisi veri düzenlemesi yapabilir.
Public – Kendisine tablolarda ve katmanlarda düzenleme ayrıcalıkları verilmesi şartıyla, herhangi bir kullanıcı versiyondaki veriyi görüntüleyebilir veya düzenleyebilir.
Sonuç
İş ihtiyaçları, isterler, iş akışları ve veri düzenleme iş akışlarına bağlı olarak versiyonlama ve dikkat edilecek konular değişim göstermektedir.
İlerleyen zamanlarda bu konu başka blog yazıları ile detaylandırılacaktır. Lütfen blog sayfamızı takip etmeye devam edin…
Ayrıca ilginizi çekebilecek linkler
http://desktop.arcgis.com/en/arcmap/latest/manage-data/geodatabases/an-overview-of-versioning.htm
http://desktop.arcgis.com/en/arcmap/latest/tools/data-management-toolbox/create-replica.htm
Esri Türkiye, 2018