Ülkemizdeki Ormancılık Faaliyetleri ve Survey123 for ArcGIS

[et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”3.0.92″ custom_padding=”0px|0px|0px|0px” next_background_color=”#000000″][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.5.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Orman; ağaçlar ile birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mikro organizmalar gibi canlılarla birlikte toprak, hava, su, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin bir araya gelerek oluşturdukları ekosistemlerdir. Ülkemizin yüzölçümünün %27’sinin ormanlarla kaplı olduğu ve ormanların faydaları göz önünde bulundurulduğunda, öncelikle ormanların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gibi çeşitli ormancılık faaliyetlerinin önemi ortaya çıkmaktadır.

Bu yazımızda; ülkemizdeki özel ağaçlandırma faaliyetlerinin, hali hazırda uygulanmakta olan yöntemlerden ziyade; Coğrafi Bilgi Sistemlerini ve teknolojiyi bir arada kullanarak Esri Survey123 for ArcGIS ürünü ile nasıl daha kolay, zahmetsiz ve hızlı bir şekilde yapılabileceği konusunu irdeleyeceğiz.

Asli ve odun dışı orman ürünlerinin üretileceği ormanların kurulması amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırmalara özel ağaçlandırma denmektedir.

Ülkemizde şu an mevcutta yapılmakta olan özel ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında, arazide herhangi bir işlem yapmadan önce serbest orman mühendisleri tarafından özel ağaçlandırma projeleri yapılmaktadır. Özel ağaçlandırma yaptırmak isteyen bireylerin, 6912 Sayılı Özel Ağaçlandırma Tamimine göre gerekli evrakları serbest orman mühendisliği bürolarına teslim etmesi ile birlikte, özel ağaçlandırma uygulaması yapılacak olan arazide etüt çalışmaları başlar.

Günümüzde, özel ağaçlandırma projeleri için yapılmakta olan arazi etüt çalışmaları maalesef halen Geleneksel yöntemlerle devam etmekte olup, bu tip yöntemler arazide mühendislere büyük zahmetler vermekte, zaman kaybına ve etüt çalışması esnasında toplamış olduğunuz verilerin saklanma şartlarını olumsuz etkileyerek, verilerin güvenirliğini azaltmaktadır. Kâğıt üzerinde toplanmış olan verileri, sayısal ortama aktarmak için de ayrı bir zaman ve efor harcanmaktadır. Proje dâhilinde olması gereken konum bilgileri için bir GPS cihazı, görüntü alınması için de ayrı bir fotoğraf makinası veya telefon, tablet vb. cihazlar kullanılmaktadır.

İşte tam bu nokta da, yukarıda saymış olduğumuz tüm zorlukları gidermek için Survey123 for ArcGIS devreye girmektedir.

Arazide etüt yaparken klasik yöntemlerle yani kâğıt kalem kullanmak yerine, Survey123 ile daha önceden çok kolay bir şekilde hazırlamış olduğunuz anket veya araştırma formunuza mobil cihazlardan, tabletinizden veya taşınabilir bilgisayarınızdan erişerek çevrim içi (online) veya çevrim dışı (offline) çalışarak, tek bir dokunuş ile verilerinizi kolay bir şekilde işleyebilirsiniz.

 

Çevrim içi olarak çalışıyorsanız eş zamanlı bir şekilde verilerinizi ArcGIS Online hesabınız ile eşleştirebilir, çevrim dışı çalışıyorsanız eğer, arazi etüt faaliyeti esnasında toplamış olduğunuz veriler cihazınıza kayıt olur ve cihazınız ile çevrim içi olduğunuz an da verilerinizi ArcGIS Online hesabınız ile eşleştirebilirsiniz.  ArcGIS Online hesabınız ile eşleşmiş olan verilerinizi de, dilediğiniz zaman görüntüleyebilir veya üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Hatta Survey123 arazi şartlarında mühendisi kâğıt, kalem derdinden kurtarırken; aynı zamanda ek bir GPS cihazına gerek duymadan; kullanmakta olduğunuz mobil cihaz, tablet veya taşınabilir bilgisayar gibi GPS alıcısına sahip cihazlarınızla kolay bir şekilde konum almanıza olanak sağlar.

Bunlara ek olarak, mühendisin yanında fotoğraf makinası veya cep telefonu ile profil fotoğrafı çekmesine gerek kalmadan Survey123 sayesinde tüm verilerin toplandığı veritabanına fotoğraflarınızı da saklayabilir, dilediğiniz zaman verilerinizi bilgisayarınıza aktarabilir veya başka kişiler ile web ortamında paylaşabilirsiniz.

Survey123 ile birlikte projeniz dâhilinde sayısal ortama aktarmanız gereken verileri de işleyebilir bu sayede veri bütünlüğünü sağlayabilirsiniz. Yapacak olduğunuz formları kendi istediğinize göre doldurmalı, çoktan seçmeli veya seçenekler arasından sadece bir tane seçilebilecek şekilde tasarlayabilirsiniz. Bu sayede kendi formunuzu kendiniz oluşturarak, etkin bir şekilde arazide etüdünüzü tamamlayabilirsiniz. Son olarak, Survey123 uygulamasını ormancılığın sadece özel ağaçlandırma uygulamalarında değil, formunuzu özelleştirebildiğiniz için çok çeşitli ormancılık faaliyetlerinde, Survey123 sizlere eşlik edebilir.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

https://survey123.arcgis.com/

https://www.youtube.com/watch?v=jfaSlJ6BYr4

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Önceki Yazı
ArcGIS Server Bileşenleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Pro 2.1 Sürümünde Neler Var?
Yazıyı görüntüle