Uzaktan Eğitim Öncesinde Bilmeniz Gerekenler
Bir süredir koronavirüs hastalığı (COVİD-19) tüm dünya için halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Hastalığın yayılımının önüne geçilmesi amacıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri de dikkate alınarak birçok çalışma gerçekleştirilmekte ve önlemler alınmaktadır. 2020 yılı mart ayı itibari ile Türkiye’nin de en yoğun gündem maddelerinden birisi olan bu durum, kuruluşların sosyal mesafe ile halk sağlığının koruyabilmesi için çeşitli uzaktan çalışma modellerine geçiş yapmasını zorunlu hale getirmiştir.
Esri Türkiye Eğitim Ekibi olarak bizler de 2019 yılında başlatmış olduğumuz uzaktan eğitimlerimizi sizlere duyurmuştuk. Bugüne kadar sanal ortamlarımızda birçok eğitim verdik ve bu sürecin getirileri ile birlikte de bir süredir bütün eğitimlerimizi çevrim içi olarak sunmaktayız. Eğitim takvimimizi incelemek tarihler ve eğitimlerimiz hakkında bilgi almak isterseniz web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bu blog yazımızda ise uzaktan eğitimlerimize katılmadan önce sahip olunması gereken teknik gereksinimleri ve eğitim öncesi yapılması gereken ön hazırlıkları ele almak istiyorum.
İlk olarak eğitim boyunca daha rahat bir eğitim almanızı sağlayacak teknik gereksinimleri inceleyelim:
- Eğitim esnasında internet bağlantısına ihtiyacınız vardır. Yüksek hızlı internet bağlantısı, eğitimi sorunsuz bir şekilde takip edebilmeniz için önemlidir.
- Eğitim esnasında uygulamaları daha rahat gerçekleştirebilmeniz ve eğitimi daha kolay takip edebilmeniz için çift ekran kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde tek ekranda eğitim dokümanını takip ederken diğer ekranda uygulamalarınızı yapabilirsiniz.
- Eğitimlerimiz etkileşimli olarak gerçekleştirildiğinden mikrofon ve kulaklık aygıtlarınızı kullanmanız gerekecektir.
Bu adımda da uzaktan eğitimin gerçekleştirileceği eğitim ortamına bağlanabilmeniz için yapılması gerekenleri ele alalım:
- Eğitimlerimiz GoToTraining platformu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle eğitimden önce mutlaka donanım yeterliliklerinizi Sistem Gereksinimleri bağlantısından kontrol etmeniz gerekmektedir.
Bu sistem gereksinimleri uzaktan eğitime bağlanmanızı sağlayan GoToTraining platformu içindir. Eğitim boyunca öğreneceğiniz ArcMap, ArcGIS Pro, ArcGIS CityEngine gibi ArcGIS ailesi ürünleri için sistem gereksinimlerini sağlayan sanal bilgisayarlar eğitmeniniz tarafından eğitim öncesinde paylaşılacaktır.
- GoToTraining platformuna bağlantınızı eğitimden önce mutlaka Bağlantı Testi linkinden test etmeniz gerekmektedir.
Eğitim esnasında alıştırmaları yapabilmeniz için size özel olarak önceden hazırlanmış sanal bilgisayar sağlanmaktadır. Eğitim ortamı haricinde ReadyTech aracılığıyla sunulan bu alıştırma ortamına da bağlanabiliyor olmanız gerekmektedir. Bu sanal bilgisayarlara web tarayıcısı üzerinden erişim sağlanmaktadır. Yani kendi bilgisayarınızdan harici URL’e erişmeniz gerekmektedir.
Bu adımda da ReadyTech platformuna sorunsuz bağlanabildiğinizi ve internet hızınızın uygun olup olmadığını test etmek için yapmanız gerekenlerden bahsedelim:
- “https://readytech.instructorled.training/access/login” bağlantısına tıklamalı ve ardından “Access code” alanına tırnak işaretleri olmadan “5544332211” yazmalı ve “Log in” butonuna tıklamalısınız.
Bu kod oturum açmanız için standart bir koddur.
- Açılan pencerenin sağ üst köşesinde bulunan hesap bilgileri alanını genişletmeli ve “Pre-check” seçeneğine tıklayarak test sayfasını açmalısınız.
- Açılan uyarı sayfası bağlantı performansınızın kontrol edileceğini bildirmektedir. Bu uyarı sayfasından “Start” butonuna tıklayarak testi başlatabilirsiniz.
Her satırda farklı bir özellik test edilir ve üç farklı sonuç ile durum size bildirilir. Eğer satırdaki test başarısız ise sonuç kırmızı çarpı, başarılı ancak ideal seviyede değil ise sarı ünlem, eğer başarılı ise yeşil tik sembolü ile vurgulanır. Fare imlecinizi sembolün üzerine getirerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Eğitim esnasında kullanacağınız tarayıcının HTML5 desteği olması gerekmektedir. Bu nedenle ilk satırda bu kontrol gerçekleştirilir.
- İkinci satırda “Connectivity” testi ile WebSocket üzerinden sisteme bağlanıp bağlanamadığınız test edilmektedir.
- Üçüncü satırdaki “Network latency” gecikme süresini gösterir ve sonucun düşük olması beklenir. Kırmızı alan içinde değilseniz, eğitim esnasında sorunsuz bir şekilde bağlantınızı gerçekleştirebileceğiniz anlamına gelir.
- Son satırda “Download speed” ise o andaki indirme hızınızı gösterir ve yüksek olması beklenir. Doğrudan internet servis sağlayıcınız ile ilgilidir. Kırmızı alan içinde değilseniz, eğitim esnasında sorun olmayacaktır.
Eğer bu testleri kablosuz bağlantı ile test yaptıysanız, kablolu internet bağlantısı ile testi tekrarlamanızı öneririz.
- Test sonrasında pencereyi kapatıp sol üst köşedeki “Lab” sekmesine tıklamalı ve açılan pencereden aşağıdaki gibi “ReadyTech Viewer (HTML) ‘in seçili olduğuna emin olmalısınız.
- Ekranın ortasında bulunan “Connect to the lab” alanına tıklayarak ortam bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıda bulanan ekran ile karşılaştıysanız bağlantınız başarılı demektir.
Eğitim günü bir problem yaşamamanız için tüm bu testleri mutlaka eğitime katılacağınız fiziksel konumda gerçekleştirmelisiniz. (İş yeri, ev, konferans salonu, vs.). Eğer bir şirket ağı gibi güvenli bir ortamdan eğitime katılacaksanız testleri ve yapılandırmaları yapabilmek için Bilgi Teknolojileri biriminizden destek almanız gerekebilir.
Eğitim başlangıç tarihinden 2-3 gün önce burada anlatılan eğitim öncesi yapılması gerekenler ve bunlara ek olarak eğitimde kullanılacak sanal makine bilgileri ve eğitim materyallerine nasıl erişeceğiniz e-posta ile sizlere iletilmektedir. Eğer tüm bu testleri eğitim başlamadan önce gerçekleştirirseniz eğitim günü geldiğinde sorunsuz bir şekilde eğitimlerimize katılabilirsiniz.
Gerçek zamanlı uzaktan eğitimlerimizin hakkında sık sorulan birkaç soruyu yanıtladığımız “Evinizden Uzaktan Eğitimlerimize Katılın!“ adlı blog yazımızı da inceleyerek eğitimlerimizin nasıl gerçekleştirildiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Esri Türkiye, 2020