ArcGIS Experience Builder ile Mobil Tasarımlar
ArcGIS Experience Builder ile,
- Web uygulmalarının tek bir platformda toplanması
- 2B ve 3B içeriklerin tek bir ekran üzerinde gösterimi
- Kullanımı kolay arayüz ile hızlı bir şekilde uygulamalar geliştirmek
- Mobil cihaz çözünürlükleri için arayüz düzenleme
çalışmalarını gerçekleştirebilirsiniz.
Daha önceki blog yazılarımızda ArcGIS Experience Builder ile Web Tabanlı Uygulamaların nasıl oluşturulabileceği ve farklı tasarım türlerinin nasıl uygulanabildiği ile ilgili konulara değinmiştik. Bu blog yazımızda ise oluşturduğumuz uygulamaların mobil cihazlardaki görünümünün nasıl yapılandırabileceğini ve mobil tasarımların sıfırdan nasıl oluşturulacağını inceleyeceğiz.
Mobil Tasarım Oluşturma
ArcGIS Experience Builder ile bir uygulama geliştirdiğinizde bu uygulamanın mobil cihazlarda veya tabletlerde nasıl görüntüleneceğini özel olarak belirleyebilirsiniz. Örneğin, insanların Covid-19 ile ilgili ilerlemeleri takip edebileceği bir web uygulaması oluşturduk. Uygulamanın mobil cihazlarda farklı bir şekilde görüntülenmesini isteyebiliriz. Bu gibi isterlerde mobil cihazda farklı bir tasarım veya mobil görünümde bu linki/resmi gizle gibi ayarlamaları yapabiliriz.
Oluşturduğunuz bir uygulamanın mobil görünümünü yapabildiğiniz gibi sıfırdan bir mobil görünümlü web uygulamasını da tasarlayabilirsiniz. Örneğin, insanların dünya üzerindeki son depremleri görebileceği, o deprem ile ilgili bilgileri görüntüleyeceği bir web uygulaması oluşturmak istiyoruz. İnsanların mobil cihazları üzerinde kolaylıkla bu uygulamayı görüntüleyebilmesini ve kullanmasını istiyoruz.
Uygulamanın Oluşturulması / Hazırlıklar
ArcGIS Experience Builder ile uygulama oluşturmaya başlamadan önce verilerin ve uygulama içerisinde kullanacağımız haritaları oluşturmalıyız. Hazırlayacağımız uygulama son verilerini barındıracağı için Living Atlas üzerinde bulunan “Recent Earthquakes” verisinden bir harita oluşturacağız. Bundan sonraki kısımda haritayı istediğimiz gibi sembolojilerini düzenleyerek hazırlayabiliriz.
Haritayı hazırladıktan sonra uygulamayı oluşturabiliriz.
İnsanların mobil cihazları üzerinde son depremleri CBS tabanlı görebilecekleri bir uygulama tasarlıyoruz. Bu yüzden tasarımın mobil kullanıma uygun olması gerekmektedir. Tasarım aşamasına geçmeden önce uygulamada olmasını istediğimiz özelikleri belirleyelim;
- Harita üzerinde depremlerin konumlarının görünmesi,
- Bir noktaya yaklaşıldığında o bölgedeki son depremlerin listesi,
- Listede bir deprem noktasına tıklandığında o noktaya zoom yapılabilmesi,
- Depremin derinliği, büyüklüğü, gerçekleşme zamanı ve etki alanı gibi bilgiler,
- Son olarak da depremlerin kaynağına direkt olarak bağlantı
özelliklerin bir kısmını servis bir kısmını ise ArcGIS Experince Builder sağlamaktadır.
Uygulamanın Tasarımı
Uygulamanın özelliklerine uygun bir mobil tasarım gerçekleştirmeliyiz. ArcGIS Experience Builder ile mobil görünüme geçtikten sonra araçları sürükleyip bırakarak, ölçülerini belirleyerek ve uygulamadaki isterler için gerekli araçları kullanarak uygulamayı oluşturabilir, mobilde daha etkili görüntüleme için kullanabilirsiniz.