ArcGIS Voxel Katmanları
Voxel katmanları, 3B içeriklerin sunulması süreçlerinde kullanılan bir katman türüdür. Bu katmanlar aynı zamanda zaman bilgilerinin de sunulmasını sağlamaktadır. Örneğin, bir yer altı verisi veya Space Time Cube verisi voxel katmanı olarak görselleştirilebilir.
Voxel katmanları netCDF formatında bulunan hacimsel verilere dayanmaktadır. Eğer elinizde bir netCDF verisi var ise bu veriyi 3B olarak görselleştirmek için Voxel Katmanlarına direkt olarak dönüştürebilirsiniz. Voxel katmanları, çalışma alanı ile ilgili hacimsel bilgileri, zaman bağlı değişimleri, daha yüksek doğrulukta analiz sonuçlarını ve fiziksel olarak deneyimleyebildiğimiz bir son ürünü sağlamaktadır.
Voxel Katmanlarının Oluşturulması
Voxel katmanları bir netCDF dosyası kullanılarak oluşturulabilir. netCDF dosyaları raster verilerden farklı olarak içerisinde dizi verileri barındırmaktadır. Ancak ArcGIS Pro’da birkaç coğrafi araç ile nokta verilerinden de Voxel Katmanları oluşturabilmekteyiz. Bu blog yazısında bir senaryo üzerinden denizde doğalgaz ile ilgili değerli ölçen sensörlerden gelen verilerden doğalgaz rezervinin nasıl dağıldığını hacimsel olarak görebileceğimiz bir örnek oluşturacağız.
Nokta Verileri
İlk olarak bir doğalgaz sensöründen gelen verileri örnekleyelim. Örneğin -850 metrede ölçülen değer 1.180, -840 metrede ölçülen değer 0.980 gibi bir nokta verisi oluşturalım.
Farklı z değerlerine sahip örnek noktalar
Sürekli Yüzey
Oluşturduğumuz nokta verilerinden ilk etapta iki boyutlu raster verisi oluşturacağız, bu verileri hangi z değerinde nasıl bir sonuç elde edilmiş bunu görmemizi sağlayacak. Bu kısımda noktalardan sürekli yüzey oluşturma tekniklerini olan IDW, Krigging gibi yöntemleri kullanabiliriz. Bu çalışmamızda Emprical Bayesian Kriging yöntemini kullanacağız. Araç içerisinde ise her z değeri için bir sonuç çıkmasını sağlayacağız.
Farklı z değerlerine sahip bölgelerin iki boyutlu gösterimi
Voxel Katmanları
İki boyutlu raster verileri her z değeri için farklı olarak üretildikten sonra, hangi z noktasında değerlerin yüksek olduğunu görebiliriz. Fakat tüm bu iki boyutlu verileri kullanarak üç boyutlu bir sahne oluşturarak daha kolay görebilir ve fiziksel olarak interaktif bir deneyim elde etmiş oluruz.
Oluşturduğumuz iki boyutlu verilerden bir netCDF dosyası oluşturacağız ve bu sayede voxel katmanları için gerekli olan netCDF dosyasına sahip olabiliriz.
Sonuç
Örnek nokta verilerinden deniz altındaki doğalgaz rezervlerinin nasıl dağıldığını inceledik. Süreç içerisindeki tüm değerler, tahminlemeler, yöntemler çalışmaların detay seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Oluşturduğumuz Voxel Katmanını örnek üzerinden inceleyebilirsiniz.
ArcGIS uygulamaları ve güncellemeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.
Esri Türkiye 2022