Bir Adayın GeoAcademy Yolculuğu

GeoAcademy, Esri Türkiye tarafından 2018 yılından bu yana yürütülmekte olan bir eğitim ve staj programıdır. Bu programda önce Esri Türkiye birimleri ve çalışanları ile tanışacaksınız. Daha sonra Esri Türkiye Eğitim Ekibinden sınıf içi eğitimler alacak ve sonrasında Teknik Destek ekibi tarafından yürütülen tamamlayıcı Esri eğitimleri ile programa devam edeceksiniz. Bu yoğun program içerisindeki aşamalardan bazıları olan Esri eğitimleri sonunda gireceğiniz kısa testler, konu sonu soruları, sunum sonrası değerlendirmeleri gibi aşamaları da geçtikten sonra teknik birimlerde staj yapma imkanına sahip olacaksınız. Bu stajlar sırasında o birime ait dinamikleri görme, ilgili birimde yürütülen işleri deneyimleme ve hatta ekip üyelerini yakından tanıma şansı elde edeceksiniz.

Eğer program hakkında özet bilgi sahibi olduysanız şimdi detaylı şekilde program öncesindeki bilgime ve programa kabul sürecine değinmek istiyorum. Ayrıca program sırasında karşılaşabileceğiniz zorluklardan, programın gerekliliklerinden ve sonrasında edineceğiniz deneyimden bahsetmek istiyorum.

Esri ürünlerini lisans hayatımda staj, seçmeli dersler ve stüdyo gibi uygulamalı teknik derslerim sayesinde çok kez kullanma fırsatı buldum. GeoAcademy’e başlayana kadar ArcGIS program bilgime iyi derdim. Şimdi ArcGIS Platformunun sonsuzluğunu gördükçe bildiklerimin aslında sadece bana öğretilenler kadar olduğunu fark ettim. Şimdi ise her gün yeni bir şeyler öğrenmek için yardım dokümanlarında, Esri ürün kaynaklarında, blog yazılarında ve topluluk kanallarında vakit geçirmek için can atıyorum.

GeoAcademy Programını Esri Türkiye’nin sosyal medya kanallarından duyduğumda hemen başvurdum. İlk defa böyle bir program yapılıyordu ve ben çok heyecanlanmıştım. Başvuru süresinin neredeyse ilk gününde başvurduğum için süreç bitene kadar beklemek zorunda kalmıştım.

Sonra Esri Türkiye GeoAcademy ekibi tarafından aşamaları tüm detayları ile açıklayan bir e-posta iletilmişti. Bu aşamalar sınavlar ve sunumdan oluşmaktaydı. Sunum için ayrıca açıklayıcı bir doküman vardı. (Bu kısımdan daha sonra bahsedeceğim.) Sonra bir e-posta içerisinde İngilizce sınavı için bir bağlantı adresi iletildi ve sınavı belirtilen tarih ve saate kadar çözmem istendi. Adında sınav kelimesi geçtiği için ilk önce ben de kaygılanmıştım fakat program başladıktan sonra İngilizce’nin bir gereklilik olduğunu fark ettim. Esri’nin çoğu ürünü yerelleştirilse de bazen yardım amaçlı asıl kaynak dilinde araştırma yapma ihtiyacı duyulabiliyor. Ayrıca Esri Türkiye Eğitim Ekibinin verdiği eğitimler dışındaki Esri’nin benzer programı takip edilerek hazırlanan eğitim dokümanlarının ve videoların İngilizce olduğunu hatırlatmak isterim. Bu nedenle İngilizce sınavında belirli bir seviye üzerinde puan almak program sırasındaki başarı için çok önemli.

İngilizce sınavı aşamasını geçtiğim, CBS sınav bağlantısı ile birlikte iletilen tebrik e-postasında kesinleşmişti. GeoAcademy adayları için özel olarak hazırlanmış bu CBS Sınavını ise belirli bir tarih ve saate kadar çözüp iletmem istenmişti. Bu sınav CBS bilgisinin dışında araştırma tekniklerini ve kurumsal kimlik yatkınlığını ölçmekteydi ve başlangıç seviyesinde CBS bilgisi olan kişiler için hazırlanmıştı. GeoAcademy programı sırasında temel seviyeden başlayarak ileri seviyeye uzanan eğitimler Esri Türkiye Eğitim Ekibi tarafından verileceği için CBS’ye ilginizin ve başlangıç seviyesinde bilginizin olması yeterli olacaktır.

CBS sınavının sonucunu öğrenmeden bir sunum hazırlamam gerektiği ilk gönderilen e-postada yazmaktaydı. Bu sunumun konusu ve gereklilikleri ayrıca bir dokümanda tüm ihtiyaç duyulabilecek bilgileri içerir halde detaylı bir şekilde açıklanmıştı. Sunum için birkaç gün araştırma yaptım, videolar izledim, notlar aldım ve sunumumu istenen doğrultuda hazırladım. Teslim saatinden önce sunum dosyalarımı istenen adrese e-posta olarak ilettim ve beklemeye başladım.

Kısa bir süre sonra Esri Türkiye’den sunumumu bir de benden dinlemek istediklerine dair bir telefon aldım. Bu telefon görüşmesi sırasında bir tarih ve saat belirledik. Sonrasında ben sunumum üzerinde provalar yaparak anlatacağım konuyu yeterince iyi bildiğimi kendime göstererek rahatlamaya çalışsam da hala çok heyecanlıydım. Zamanı geldiğinde iyice hazırlandığım bu sunumumu ilgili kişilerin karşısında sundum. Bu süreçte heyecanın çok normal olduğunu kabullendim. Programa çok fazla sayıda başvuru olduğunu öğrendim ama son aşamaya geldiğim için mutluydum.

Birkaç gün sonra ise beni çok mutlu eden o haberi aldım. Artık bir GeoAcademy adayıydım. Önümde birkaç ay sürecek eğitim ve staj süreci vardı. Gerekli belgeleri tamamladım ve teslim ettim. Program Ankara’da tam zamanlı olarak gerçekleşeceği için bu süreç boyunca kalacağım yeri ayarladım. Lisans eğitimimi de Ankara’da tamamladığım için adaptasyon sorunu yaşamadım. Böyle bir programdaki ilk deneyimim aynı zamanda benim ilk iş deneyimim gibi oldu.

Programdaki ilk hafta, şirket çalışanlarını tanımak, onların yaptıkları işleri anlamak ve şirkete uyum sağlamak için özel olarak hazırlanmış oryantasyon programı ile geçiyor. Bu oryantasyon etkinliği sırasında birimlerle tanışıyor ve birimlerdeki kişilerin kendilerini ve işlerini tanıtmak için hazırladığı sunumlara katılıyorsunuz. Programın diğer kısımlarına kıyasla daha az yoğun geçen bir hafta oluyor.

Diğer adayların bazıları ile mesleki altyapımız farklı olmasına rağmen hepimizin CBS’ye ilgisi vardı ve bu sayede farklı disiplinlerden de olsak ortak noktamız olan CBS sayesinde bir aradaydık. Vaktimizin çoğunu bizim için özel olarak ayrılmış bir sınıf ortamında geçirdik. Bazı eğitimlerimiz için ise eğitim sınıfını kullandık. Bu süreçte bir GeoAcademy adayı olarak özverili bir şekilde gerekirse akşamları da çalışarak bu yoğun programın hakkını verdiğimi düşünüyorum.

GeoAcademy sırasında Esri Türkiye Eğitim Birimindeki tüm eğitim uzmanlarından eğitim alma fırsatım oldu. Bu eğitimlerin Esri’nin belirlediği standartlarda, Uluslararası Eğitim Programı’nın (International Training Program) bir parçası olarak tüm dünyada aynı olacak şekilde verildiğini belirtmek isterim. Tamamı Esri Teknik Sertifikalı Esri Türkiye Eğitim Ekibinden alacağınız bu eğitimler sayesinde analizler gerçekleştirebilir, verilerinizi isteğiniz doğrultusunda düzenleyebilir ve bu verileri başkalarıyla paylaşabilir hale geleceksiniz.

Teknik Destek Birimi tarafından yürütülen sonraki kısımda ise Esri’nin Teknik Destek ekibine yeni dahil olan kişilere verdiği eğitimleri de kapsayan tamamlayıcı eğitimler verilmektedir. Program sırasında, GeoAcademy eğitim takviminin de yardımıyla yaklaşık 30 tane Esri eğitimi tamamladım. Tamamladığım kursların dışında 300’den fazla ücretsiz Esri eğitimi hala beni bekliyor. Teknik Destek Biriminin seçtiği bu eğitimler sırasında sadece teorik olarak ilerlemek yerine pratik olarak da Esri ürünleri ile iç içe olacağınız bir süreç sizi bekliyor. Program süresi boyunca size temin edilen bilgisayarlarda Esri ürünlerini kullanabiliyorsunuz. Yardıma ihtiyacınız olması durumunda tamamı Esri Teknik Sertifikalı Esri Türkiye Teknik Destek Ekibi sorularınızı cevaplamak üzere yanınızda olacak.

Eğitimler sonundaki stajda belirli süreler boyunca farklı farklı birimlerde görev alarak onların iş süreçlerini yakından gözlemleme fırsatım oldu. Birimler arası koordinasyon gerektiren işlerde farklı birimlerin üstlendikleri görevleri ve birimler arası farklılıkları tespit etmeme yarayan bu staj sırasında çok fazla deneyim edindiğimi söyleyebilirim. Staj sonunda ise birimlerde gerçekleştirdiğimiz işleri ve gözlemlerimizi kısa bir rapor olarak iletmiştik. Bu sonraki programlarda da muhtemelen bu şekilde olacaktır.

Program sonunda ise Esri’nin ArcGIS Desktop Associate 10.5 sertifikasını almamız istenmişti.  Program sırasında iletilen çalışma yöntemleri ve aldığımız eğitimler sonucunda sıkı bir çalışma ile bu sertifikayı da aldım. Bu sertifika sınavının kolay bir sınav olmadığını, sınav konularına ayrıca vakit ayırmak gerektiğini de ayrıca söylemek isterim.

Tüm GeoAcademy sürecini aşağıdaki görselde özet olarak bulabilirsiniz.

Program sona erdi. Peki ben şimdi ne yapıyorum? 2018 yılında GeoAcademy Programını tamamladıktan bir süre sonra beklemediğim bir anda gelen bir iş teklifi ile Esri Türkiye Teknik Destek Biriminde çalışmaya başladım. Şu anda yaklaşık 1 buçuk yıldır Teknik Destek Biriminde, kullanıcılarımıza  karşılaştıkları sorunları çözmelerinde yardımcı oluyorum. Bu sırada Esri Teknik sertifikalarıma birini daha ekledim: Esri Enterprise Administration Associate 10.5.

GeoAcademy programına dahil olmadan, direkt kendi bilgim ile CBS sektörüne girmiş olsam çok zorlanırdım diye düşünüyorum. Şu anda sahip olduğum Esri ürün bilgisi ve CBS bilgimde GeoAcademy’nin etkisi çok büyük diyebilirim. Bu program sayesinde burada olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Eğer siz de bu programa katılmak ve kendinizi CBS alanında geliştirmek istiyorsanız, GeoAcademy programını https://www.esri.com.tr/tr-tr/hakkinda/kariyer/geoacademy/genel-bakis  adresinden inceleyebilir ve https://www.esri.com.tr/tr-tr/hakkinda/kariyer/geoacademy/geoacademy-soru adresinden Sık Sorulan Sorular ‘ı inceleyerek detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. GeoAcademy programının tüm hakları Esri Türkiye’dedir. Program koşul ve şartları güncellenebilir ve yukarıda belirtilenlere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle Katılım Koşulları’nı https://www.esri.com.tr/tr-tr/hakkinda/kariyer/geoacademy/katilim-kosullari adresinden son bir kez daha incelemenizi öneririm.

Yazıyı sonuna kadar okuduysanız, https://www.esri.com.tr/tr-tr/hakkinda/kariyer/geoacademy/basvuru adresinden başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Sizler de birer GeoAcademy adayı olabilirsiniz.

                                                                                                                                       Esri Türkiye, 2020

Önceki Yazı
ArcGIS Insights 2020.1 Yenilikleri
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
Evinizden Uzaktan Eğitimlerimize Katılın!
Yazıyı görüntüle