AEC Web Uygulamaları Serisi – 1

Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat (AEC) şirketlerinin, projeleri paylaşmaya ve bu projeler üzerinde işbirliği yapmaya doğal bir ihtiyacı vardır.

AEC firmaları, projeler yoluyla sonuçları müşterilere ulaştırır. Bu bağlamda projeler ile ilgili ilerleyişi takip edebilme , öncesi ve sonrası arasındaki farkı sunabilme, projenin sağlayacağı faydanın aktarılabilmesi gibi süreçler çok önemlidir.

Daha önceki ArcGIS Pro’da Revit Dosyalarının Kullanımı ve ArcGIS Pro’da BIM 360 Verilerine Erişim yazılarımda ana veri modelinin ArcGIS platformunda içeri aktarımı ve paylaşılması gibi konulardan bahsettim. Bu blog yazımda ise bu veri modellerini kullanarak ArcGIS Online veya ArcGIS Enterprise ortamlarında web tabanlı uygulamaları nasıl geliştireceğimizi inceleyeceğiz.

*ArcGIS Pro üzerinde Revit modellerinin paylaşımı için Building Scene Layer Package seçeneğini kullanarak bir SLPK veri katmanına dönüştürdükten sonra ArcGIS Online ortamında veya ArcGIS Enterprise ortamında paylaşımını gerçekleştirebilmekteyiz. Ancak bazı ileri seviye uygulama geliştirme süreçlerinde Revit modelini bir coğrafi veri tabanına dönüştürerek de paylaşımına ihtiyaç duyabilmekteyiz. Bu blog yazımdaki örnek uygulamalarda SLPK ve GDB içerisine yazılan Revit dosyalarını kullanacağız.

*Uygulama geliştirme arayüzü olarak ArcGIS Experience Builder’ı kullandım. Buna ek olarak uygulamalara fonksiyon katmaları için ArcGIS Survey 123, ArcGIS Dashboards, ArcGIS Web AppBuilder gibi uygulamalarıda kullandım.

Örnek Uygulamalar

Gelişim Alanı Karşılaştırma – Halk Katılımı

Örnek uygulamaları senaryolarına göre oluşturalım. İlk olarak halka, gelişim alanı ile ilgili öncesi ve sonrası arasındaki farkı üç boyutlu olarak görebileceği arayüz sunalım, gelişim alanında inşa edilmesi planlanan yapıları üç boyutlu görebilsin.

Örnekte olduğu gibi iki adet sahne arasındaki farkı görebiliyoruz ve planlanan gelişim alanında üç boyutlu olarak Revit modellerini görüntüleyebilmekteyiz. Buna ek olarak sol tarafta mevcuttaki yeşil alan bina alanı gibi değerleri ile gelişim sonrasında alanın nasıl değişeceği ile ilgili bilgileri görüntüleyebilmekteyiz.

Bu uygulamada yeni yapıların inşa edileceği alanı üç boyutlu olarak, değişecek yeşil alan ve bina alanı gibi değerleri de sözel olarak sunduk. Buna ek olarak halka bu durumun uygun olup olmadığını da sorabiliriz uygulama içerisinde bir ArcGIS Survey123 anketi konumlandırabiliriz.

Bu ankette sizce bu gelişim uygun mu, herhangi bir yorumunuz var mı gibi sorular oluşturarak geri dönüşler alabiliriz. Hatta bu geri dönüşlerden grafikler oluşturarak kullanıcılara genel olarak insanların verdiği cevapları sunabiliriz.


Tüm bu ekranlar tek bir ekrandan ulaşılabilir bir şekilde tasarlandığı için kullanıcılar için güzel bir deneyim oluşturmaktadır.

Bina Keşif Uygulaması:

Bu örneğimizde ise bir bina ile ilgili bilgileri kullanıcılara sunalım ama bu bilgiler hem iç mekan hakkında hem de binanın çevresindekilerhakkında olsun. Bu uygulamamızda da aynı şekilde bir Revit dosyası kullanacağız.

Solda bulunan butonlar uygulamaya ek özellikler katmaktadır, bu sayede sadece bir modeli kullanıcılara sunmaktan ziyade, bilgiler veriyor ve geri dönüşler-başvurular alabiliyoruz. 360 görünüme geçtiğimizde ise Revit modelini görüntüleyebilmekteyiz.

Bu uygulamada ek olarak üç boyutlu iç mekan görüntüsünde bir elemana tıkladığımızda o eleman ile ilgili aksiyonlara erişebilmekteyiz. Bu sayede örneğin zemine tıkladığımızda zemin ile ilgili materyal bilgilerine erişerek bu materyali üç boyutlu olarak görüntüleyebilmekteyiz

ArcGIS Online ve ArcGIS Enterprise ortamlarında Revit modellerini üç boyutlu olarak paylaşarak bu uygulamaları sizler de oluşturabilirsiniz. Bu blog serisinde BIM-GIS entegrasyonunu etkin bir şekilde kullanımı ile ilgili örnekleri kapsayan blog yazılarına devam edeceğiz.

Esri Türkiye 2021

 

Önceki Yazı
ArcGIS API for JavaScript ile Web Uygulamaları – 8 Etiketleme
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS 360 VR
Yazıyı görüntüle