ArcGIS Pro’da Harita Serileri ile Çalışmak

ArcGIS Pro’ya 2.6 sürümüyle birlikte gelen Harita serileri (Map series), her sayfada belirli bir harita kapsamının görüntülendiği, tek bir harita çıktı düzeninden oluşturulmuş bir harita koleksiyonudur. Harita serisi sayfalarına, harita başlığı ve ölçek gibi her sayfa için güncellenebilen dinamik öğeler ve grafik gibi tüm sayfalarda sabit olan statik öğeler ekleyebilirsiniz.

Harita serileri, görselleştirdiğiniz verileri veya çalışmalarınızdan elde ettiğiniz sonuçları kolayca iş arkadaşlarınıza veya paydaşlarınıza sunabilmenizi sağlar. Oluşturduğunuz harita serilerini bir PDF dosyası olarak tek bir dosya halinde dışa aktarabilir veya harita sayfalarınızı çeşitli dosya formatlarında kaydedebilirsiniz. Ayrıca çalışmanızı bir proje paketi haline getirip ArcGIS Online’da paylaşabilirsiniz.

Harita Serisi Oluşturma

ArcGIS Pro’da bir katmandaki her detay için ayrı sayfaların bulunduğu, farklı ölçeklerdeki çeşitli harita görünümlerini içeren mekânsal harita serileri oluşturabilir veya her sayfa için bir yer iminin tanımlandığı, verileriniz için tanım sorguları veya görünürlük ayarları gibi özelleştirilmiş aralıklar belirleyerek farklı zaman ve aralık ayarlarını yapılandırabileceğiniz yer imi harita serileri oluşturabilirsiniz.

Harita serileri ve ArcGIS Pro’da oluşturabileceğiniz harita serisi türleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için bağlantıdaki sayfayı inceleyebilirsiniz.

Bir Yer İmi Harita Serisi ile Verileri Sunma

Yer imi harita serileri, mekânsal harita serilerinde bulunmayan çeşitli yeteneklere sahiptir ve çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Bir yer imi harita serisi, yer imi özelliklerinden ve esnekliğinden faydalanmanızı sağlar. Ayrıca, mekansal harita serilerinde bulunmayan zamansal verilerle çalışma ve özelleştirilmiş aralıklar tanımlama özelliklerini de kullanabilmenizi sağlar. Çeşitli alan görünümlerinden bir harita serisi oluşturabileceğiniz gibi, yer imleriyle tanımladığınız belirli bir çalışma alanı içerisindeki farklı veri kümelerini de bir harita serisi oluşturarak sunabilirsiniz.

*Not: Yer imi harita serileri ile farklı verileri gösterebilmek için, verilerinizin aynı katmanda bulunması ve bu katmanda gösterilmesini istediğiniz bilgiler için aralık tanımlamayı etkinleştirmeniz gerekmektedir. Çünkü bu işlev ile tematik bir harita serisi oluşturmuş olmazsınız. Tematik harita serileri oluşturabilmek için Python kullanmanız gerekir. Bağlantıya tıklayarak bu şekilde oluşturulmuş bir örneğe göz atabilirsiniz.

Python kullanarak bir tematik harita serisi oluşturmak hakkında daha fazla bilgi edinmek için linkteki örnek kodu indirip inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki örnekte açık yeşil alanları ifade eden tek katmanlı bir harita bulunmaktadır. Bir çalışma dahilinde sunulması istenen bu ölçekte haritadaki her detay için yorum yapmak oldukça zor görünüyor. Haritadaki detayları ayırt edebilmek ve kolayca bilgi edinebilmek için farklı çıktı düzenleri oluşturabilirsiniz.

Bu durumda bir yer imi harita serisi oluşturmak uygun olacaktır. ArcGIS Pro’daki yer imleri sayesinde bir harita veya sahne ekranını kaydedebilir, böylece istediğinizde aynı görünüme hızlıca geri dönebilirsiniz.  Yer imleriyle oluşturduğunuz harita serisi ile kolayca görselleştirdiğiniz veri kümelerini değiştirebilir ve sunuma hazır hale getirebilirsiniz.

Katman Aralık Ayarlarını Etkinleştirme

Haritayı çoklu çıktı düzenlerinden oluşan bir yer imi harita serisine dönüştürmek için ilk adım verilerin bulunduğu katmanın aralık özelliğini etkinleştirmektir.  Bu sayede istediğiniz öznitelik alanına göre bir aralık tanımlayabilir ve harita ekranınızın sağındaki aralık kaydırıcısı butonlarıyla her bir değeri hızlıca görüntüleyebilirsiniz. Aralık kaydırıcısı sayısal verileri göstermek için tasarlanmıştır. Bu nedenle örnekteki gibi sayısal olmayan değerleri ifade edebilmek için katmanda düzenleme yapılması gerekir.

Örneğin, ilgili katmanın öznitelik tablosuna yeni bir sütun ekleyerek açık yeşil alan türlerinin her birine bir numara verebilir ve aralık kaydırıcısını bu sütundaki bilgilerle eşleştirerek yapılandırabilirsiniz. Artık haritada tanımladığınız bu değerler arasında gezinebilirsiniz.

Haritada 2 numaraya karşılık gelen rekreasyon alanları gösterilmektedir. Diğer aralıklardaki verileri görüntülemek için sağdaki aralık kaydırıcısını kullanabilirsiniz.

Yer İmleri Oluşturma

Verilere aralık değerleri tanımladıktan sonraki adım harita serisi için yer imleri oluşturmaktır. İsteğe bağlı olarak ölçeği, görünürlüğü ve harita ekranının kapsamını ayarladıktan sonra Bookmarks (Yer imleri) altındaki New Bookmark seçimini yaparak harita sayfalarını oluşturabilirsiniz. Örneğe göre her aralık için farklı bir yer imi oluşturulması gerekiyor. Daha önce oluşturduğunuz yer imleri Bookmarks penceresinde listelenir ve her yer iminin yanında tanımladığınız aralıkta kaydedildiğini gösteren bir simge bulunur.

Bir Yer İmi Harita Serisi Oluşturma

Bir harita serisi oluşturmak için öncelikle bir çıktı düzeni eklemeli ve bir harita çerçevesi  oluşturmalısınız. Ardından açılan çıktı düzeni sekmesinde Contents (İçerik) panelinde harita düzenine çift tıklayarak harita serisini yapılandırabilirsiniz. Layout Properties (Çıktı düzeni Özellikleri) penceresindeki Map Series (Harita Serileri) sekmesinde Bookmark (Yer imi) seçimini yaparak yer imi harita serisi oluşturmak için kaydetmiş olduğunuz yer imlerini sıralayabilir ve ihtiyacınıza göre çeşitli ayarları yapabilirsiniz.

Contents (İçerik) panelini kullanarak oluşturduğunuz harita serisi sayfalarında gezinebilirsiniz. Sayfaları oluşturmak için kullandığınız yer imleri harita görünümüne göre kaydedildiği için, seçtiğiniz çıktı düzeninde aynı haritanın kapsamı farklı olabilir. Bu durumda çıktı düzeni yeteneklerini kullanarak harita çerçevenizi aktif hale getirip istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca daha sonra kaydettiğiniz yer imleri üzerinde herhangi bir değişiklik yaparsanız, harita sayfalarınız da eş zamanlı olarak güncellenir.

Çıktı Düzenini Sunuma Hazırlama

Bir harita çıktı düzeninde haritayı tanımlayan kuzey oku, ölçek, başlık gibi çeşitli öğeler bulunur. Harita serisini hedef kitleniz ile paylaşmadan önce harita öğeleri ekleyerek sunuma hazır hale getirmelisiniz. Harita serisine hem her sayfada tanımladığınız aralık verilerine göre güncellenen dinamik öğeler dinamik öğeler hem de her sayfada sabit bir şekilde görüntülenen statik öğeler ekleyebilirsiniz. Örneğin, her sayfadaki yer imi adını harita başlığı olarak gösteren dinamik bir metin ve oluşturulma tarihi ya da haritayı hazırlayan kurum veya kuruluş hakkında bilgi veren statik bir metin ekleyebilirsiniz.

 

 

Sonraki Adım

ArcGIS Pro’da bir yer imi harita serisi oluşturmak için izlemeniz gereken adımları bir örnek üzerinden incelediniz. Artık sizler de kendi iş akışlarınıza uygun harita serilerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Yenilikçi Haritalarınızı 2021 Esri Kullanıcı Konferansı’na Gönderin

ArcGIS teknolojisiyle ürettiğiniz CBS çalışmalarınızı Esri’nin Sanal Harita Galerisi (Virtual Map Gallery)’ne göndererek başarı hikayenizi diğerleriyle paylaşabilir ve meslektaşlarınıza ilham kaynağı olabilirsiniz. Ayrıca harita serileri, tematik haritalar ve üç boyutlu haritalar gibi çeşitli kategorilerde hazırladığınız çalışmalarınızı göndererek 2021 Esri Kullanıcı Konferansı kapsamında verilecek olan Map Gallery (Harita Galerisi) ödüllerinden birini kazanma fırsatı yakalayabilirsiniz.

2021 Kategorileri ve katılım koşulları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Esri’nin kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan yenilikçi CBS çalışmalarının yer aldığı Harita Galerisi’ni buradan inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

Living Atlas of the World | ArcGIS

Changing data in a map series using range and bookmarks (esri.com)

İbb Açık Veri Portalı

Esri Türkiye, Mart 2021

Önceki Yazı
ArcGIS Excalibur Mayıs Güncellemesinde Bizi Neler Bekliyor
Yazıyı görüntüle
Sonraki Yazı
ArcGIS Business Analyst Mobil Uygulama ile İnfografik ve Rapor Oluşturma
Yazıyı görüntüle